Gabor Kali 2 768x512

Gabór Káli

Dirigent

Als een zeer veelzijdige en capabele muzikant is Gábor Káli ook zeer toegewijd aan hedendaags repertoire, dirigeert regelmatig nieuwe muziek en brengt verschillende werken over de hele wereld in première.

In 2022/23 leidt zijn uitgebreide opera-ervaring hem naar de prestigieuze Bayerische Staatsoper voor The Bartered Bride, Semperoper Dresden (Toverfluit) en Graz Opera (Madame Butterfly). Andere aankomende hoogtepunten vestigen hem als een krachtige leider van symfonische formaties, met uitnodigingen voor grote orkesten zoals London Philharmonic, Gulbenkian Orchestra, Orchestra della Svizzera Italiana, Lausanne Chamber Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Hungarian National Philharmonic Orchestra en Janáček Philharmonic.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd om grote orkesten te dirigeren: Orchestre de Paris, Wiener Symphoniker, MDRSinfonieorchester Leipzig, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Singapore Symphony Orchestra, Polish National Radio Symphony Orchestra, Orchestre National de Lille, Borusan Istanbul Philharmonic orchestras, Scottish Chamber Orchestra on tour, Irish Chamber Orchestra, Kölner Kammerorchester, Hong Kong Sinfonietta, Staatsorchester Stuttgart, Philzuid, Slovak Philharmonic en Taiwan National Symphony Orchestra. 

In de zomer van 2019 trad hij op tijdens de Salzburger Festspiele met ORF Radio-Symphonieorchester Wien. Een live-opname van het concert werd in de zomer van 2020 uitgebracht van de Salzburger Festspiele. Hij wordt regelmatig uitgenodigd bij prestigieuze operahuizen: Bayerische Staatsoper (Turandot, 2021); Semperoper Dresden op uitnodiging van Christian Thielemann, die volgt op zijn enorme succes in 2018 bij Deutsche Oper am Rhein, waar hij Verdi's Rigoletto dirigeert; Theater und Philharmonie Essen (Blauwbaards Kasteel, 2022); Nationaltheater Mannheim (Così fan tutte). 

In 2015 nam hij de functie van Eerste Kapellmeister en adjunct-muziekdirecteur van het Nürnberg Staatstheater, dirigeert Bergs Wozzeck, Puccini's La Bohème, Janáčeks From the House of the Dead, Bizet's The Pearl Fishers, Strauss' Arabella en Verdi's Otello. Als een zeer veelzijdige en capabele muzikant is Gábor Káli ook zeer toegewijd aan hedendaags repertoire, dirigeert regelmatig nieuwe muziek en brengt verschillende werken over de hele wereld in première. Hij wordt in het bijzonder zeer gewaardeerd en gewild voor zijn diepgaande kennis van Bartóks werken, wat hem ertoe bracht het Budapest Festival Orchestra op tournee te dirigeren, lovende recensies en staande ovaties in majeur te verdienen steden en podia zoals Boedapest, Hamburg Elbphilharmonie, Parijs en Luxemburg Philharmonies, de Hongaarse Gábor Káli positioneerde zich als een van de meest veelbelovende jonge dirigenten.

Káli studeerde piano en directie aan de Franz Liszt Music Academy in Boedapest. Hij sloot zich aan bij het Dirigentenforum van de Deutsche Musikrat, waar hij masterclasses volgde bij Kurt Masur, Colin Metters en Sian Edwards. Hij nam ook deel aan cursussen bij Péter Eötvös, Bernhard Haitink, David Zinman en het Tonhalle-Orchester Zürich.

Concerten