Enrico Delamboye

Enrico Delamboye

Dirigent

Biografie Enrico Delamboye

De Nederlandse dirigent en pianist Enrico Delamboye werd in Wiesbaden (D) geboren. Hij studeerde aan het Conservatorium Maastricht piano bij Joop Celis en orkestdirectie bij Jan Stulen. Zijn debuut als operadirigent volgde in 1999 tijdens de 'Internationale Maifestspiele' aan het 'Hessisches Staatstheater Wiesbaden' met The Rape of Lucretia van Benjamin Britten. 2000 gaf hij zijn debuut in het Concertgebouw Amsterdam tijdens het 10-jarig jubileumconcert van 'Opera Studio Nederland'. Vanaf 2000 was hij als 'Kapellmeister' aan diverse Duitse operahuizen onder contract (o.a. Staatstheater Wiesbaden, Staatstheater Mainz, Wuppertaler Bühnen en Oper Köln). Van 2007 tot 2014 was hij als hoofdvakdocent orkestdirectie tevens werkzaam aan het Conservatorium Maastricht. Van 2009 tot 2019 was hij chef-dirigent aan het Theater Koblenz.

Hij was o.a. te gast bij de volgende theaters: Komische Oper Berlin, Theater Basel, Theater Bern, Staatstheater Braunschweig, Teatro Sao Carlos/Lissabon en Theater Bonn. Recent leidde hij diverse producties bij Opera Zuid en is regelmatig te gast bij Zomeropera te Alden Biesen.

Als gastdirigent was hij verder o.a. bij de volgende orkesten: Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken/Kaiserslautern, Beethovenhalle-Orchester Bonn, Münchner Symphoniker, Konzert Theater Bern, Orchestre de Languedoc-Roussilon, Koninklijke Deense Kapel Kopenhagen, Copenhagen Philharmonic, Filharmonija Artur Rubinstein Lodz, Zagrebacka Fiharmonija, Radio Filharmonisch Orkest en Phion.

Concerten