Tjeknavorian Emmanuel Oliver Borchert

Emmanuel Tjeknavorian

Dirigent

Emmanuel Tjeknavorian wordt door publiek en experts gewaardeerd als een veelzijdige artistieke persoonlijkheid en heeft sinds het seizoen 2022/23 de focus van zijn muzikale werk verlegd naar dirigeren.

Meest recent dirigeerde hij orkesten als het Münchener Symphoniker, Philzuid, het Orchestra Haydn di Bolzano e Trento en de Bruckner Orkest Linz. Als onderdeel van zijn residentie aan de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern in de zomer van 2022, dirigeerde hij het Konzerthausorchester Berlin en de Kammerakademie Potsdam.

In het huidige seizoen zijn er hernieuwde samenwerkingen met de Graz Philharmoniker, de Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz en het Wiener Kamerorkest, waaronder een uitvoering van Beethovens Mis in C majeur met de Wiener Singakademie. Daarnaast debuteert Tjeknavorian met het Wiener Symphonikerorkest Concerten in het Weense Konzerthaus en op tournee in Duitsland en Zwitserland, met het Spaanse Orquesta Sinfónica de RTVE, het Frankfurt Radio Symphony Orchestra, het Orchestra Sinfonica di Milano, het Gürzenich Orchestra Cologne, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin en het ORF Radio Symphony Orchestra Vienna met een concertuitvoering van Johann Strauss' operette 'Die Fledermaus'. 

Als artist in residence is Tjeknavorian ook in Wenen Konzerthaus, de Grazer Musikverein, het Frankfurter Radio Symfonie Orkest en het Württemberg Chamber Orchestra Heilbronn.  Met zijn carrière als dirigent zet Emmanuel Tjeknavorian zijn eerdere werk als violist voort. Sinds zijn succes op het Internationaal Sibelius Concours in 2015 trad Tjeknavorian de afgelopen jaren op in de meest internationaal gerenommeerde zalen en met de grote musici van onze tijd. Zelfs tijdens zijn huidige residenties Hij zal soms te horen zijn als violist. Daarnaast gaat hij op concerttournee door Europa met de Filarmonica della Scala onder Riccardo Chailly, treedt hij op met de Salzburger Mozartweek op Mozarts eigen Costa-viool en geeft triorecitals met Anna Vinnitskaya en Daniel Müller-Schott. 

Emmanuel Tjeknavorian bespeelt sinds enkele jaren een viool van Antonio Stradivari (Cremona 1698), in bruikleen van een mecenas van de Beare's International Violin Society. Als winnaar van de OPUS Klassik-prijs heeft Emmanuel Tjeknavorian al verschillende albums uitgebracht: Na een veelgeprezen soloalbum en opnames van de vioolconcerten van Brahms en Sibelius verscheen in 2021 zijn debuutalbum als dirigent, waarop hij het Tonkünstler Orkest leidt met onder meer Rimsky-Korsakovs 'Scheherazade'. Emmanuel Tjeknavorian is ook een gepassioneerd muziekcommunicator en presenteert als zodanig sinds 2017 zijn eigen muziekshow. maandelijks radioprogramma 'Der Klassik-Tjek' op Radio Klassik Stephansdom, waarin hij met bekende persoonlijkheden uit de meest uiteenlopende vakgebieden praat over zijn gemeenschappelijke passie voor klassieke muziek.  

Emmanuel Tjeknavorian werd in 1995 in Wenen geboren in een familie van muzikanten en begon zijn muzikale opleiding op vijfjarige leeftijd. Tegelijk met zijn vioolstudie maakte hij vanaf zijn vroegste jeugd kennis met dirigeren door zijn vader, de componist en dirigent Loris Tjeknavorian.

Concerten