Promobeeld 12 Ellen ten Damme BAROCK Fotograaf Danny Ellinger 1

Ellen ten Damme

Solist

Ten Damme groeide op in het Drentse dorp Roden. Ze ging in het Groningse Leek op het Nienoordcollege naar school en studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna genoot ze een vooropleiding aan het Hilversums Conservatorium en de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ze zich concentreerde op pianospelen. Later is ze zich ook gaan toeleggen op viool en gitaar.

Als tiener was ze topturnster en trainde ze zo’n drie uur per dag. Ze stopte op haar zestiende met turnen, maar had daarmee wel de basis gelegd voor haar soms acrobatische theatershows.

Sinds juni 2010 zet Ten Damme zich in als ambassadrice van Stichting B!NK, die zich inzet voor kinderen in niet-westerse landen. In 2011 werd zij ambassadrice voor het Wereld Natuur Fonds.

Film- en televisiecarrière
In 1991 maakte ze haar filmdebuut in Paul Ruvens muzikale eindexamenfilm De tranen van Maria Machita waarvoor ze meteen al genomineerd werd voor een Gouden Kalf. Ze speelde in De kleine blonde dood de rol van Dédé. Grotere bekendheid kreeg ze als het hulpje Joosje in de advocatenserie Pleidooi. Films als All Stars en No Trains No Planes volgden, evenals de kaskraker voor jongeren Volle maan. Verder speelt ze naast Huub Stapel in reclamespotjes voor Zwitserleven. Ellen ten Damme heeft ook een rol gehad als het 'Reetenjongh' in De Heeren van 'de Bruyne Ster' van Jiskefet. In 2009 had ze een kleine rol in de videoclip van Walibi Fright Nights Eddie's back in town. Ook speelt ze een redelijk grote rol in de serie Mijn vader is een detective en verscheen ze, naast o.a. Pierre Bokma, in een aflevering van Dalziel and Pascoe.

Muziekcarrière
Ten Damme zong verschillende soundtracks van films in waaronder Honneponnetje. Ze zong voor deze film de single Trust In A Feeling in onder de naam Ellen D. Als zangeres trad ze op met de band Soviet Sex. Solo heeft ze zes albums uitgebracht: Kill Your Darlings (1995), I Am Here (2001), Impossible Girl (2007), Durf jij? (2009), Het regende zon (2012) en Berlin (2014). In 2002 had ze een hit met het nummer Vegas, waarbij ze in de clip gekleed in bruidsjurk zoent met Katja Schuurman.

Ten Damme is zeer bekend in Duitsland dankzij rollen in veel (televisie)films. Ze spreekt en zingt vrijwel accentloos Duits. Op 12 maart 2005 nam Ten Damme met het door Udo Lindenberg gecomponeerde Plattgeliebt deel aan de voorrondes van het Duitse Nationale Songfestival dat ze niet won. De titel van het lied was oorspronkelijk Plattgefickt ('platgeneukt'), maar werd door Udo Lindenberg tactisch gewijzigd in Plattgeliebt.[2] Het lied is een anti-oorlogslied gericht tegen George W. Bush en zijn beleid inzake Irak. Ten Damme was ook te zien in een filmpje dat werd afgespeeld tijdens het optreden van Rowwen Hèze toen die hun single Klompendans speelden.

Op het Nederlandse luik van het festival Live Earth van 7 juli 2007 trad ze solo op. Bij de theatertournee door Nederland, getiteld Von Kopf bis Fuss, zong Ten Damme niet alleen de rocknummers van haar meest recente cd, maar ook Duitstalige nummers van Bertolt Brecht, Kurt Weill, Marlene Dietrich (waarbij ze net als Dietrich een hoge hoed opzette) en Nina Hagen, alsook de ongecensureerde versie van Plattgefickt. Op 9 november 2007 begon Ellen aan haar clubtour, de Impossible Girl Clubtour, die tot 20 januari 2008 duurde. Deze show bestond uit afwisselend rock en ingetogen nummers. Ze speelde nummers van haar cd Impossible Girl, maar ook van twee oudere cd's, I Am Here (2001) en Kill Your Darlings (1995).

In het kader van het Carré WereldZomerFestival trad Ten Damme van 5 tot en met 30 augustus 2009 op in de speciaal rondom haar gemaakte internationale circusshow Cirque Stiletto. De regie was in handen van Stanley Burleson. Daarna volgde de theatertour Durf jij? met een gelijknamige cd. Hierin zong ze Nederlandstalige liedjes van onder anderen dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De cd kwam uit op 13 november 2009 en ontving in het najaar van 2010 goud. Voor beide voorstellingen ontving ze in datzelfde jaar de Gouden Notekraker.

In 2010 nam Ten Damme deel aan het tweede seizoen van het EO-programma De Mattheus Masterclass, waarin niet-klassiek geschoolde artiesten een deel van Bachs Mattheuspassie uitvoeren in de St. Vituskerk in Hilversum. Ook was ze ondergoed-model voor Mey.[3]

In 2014 bracht ze het album Berlin uit, bestaande uit Duitstalige nummers, begeleid door The Magpie Orchestra. Een jaar later volgde het Nederlandstalige Alles Draait.

In 2016 vertolkte ze Maria in het muziekevenement The Passion te Amersfoort.

In 2017 kwam het Franstalige album Paris uit, eveneens met The Magpie Orchestra. In 2017, 2018 en 2019 speelde zij de voorstelling "Paris-Berlin", waarin Duits- en Franstalige nummers centraal stonden.[4]

In 2019 startte de theatertour Casablanca. Op 20 december 2019 verscheen het gelijknamige album.

Concerten