Elizabeth Watts

Elizabeth Watts

Solist

Biografie Elizabeth Watts

Met een stem die door International Record Review wordt beschreven als "een van de mooiste die Groot-Brittannië in een generatie heeft voortgebracht", is Elizabeth Watts "nu gevestigd als een van de toonaangevende sopranen van Groot-Brittannië" (The Guardian). Haar debuutopname van Schubert-liederen voor SONY Red Seal, een 'Editor's Choice' van het Gramophone Magazine, werd geprezen om zijn "melkachtige timbre en interpretatieve volwassenheid" (FT), "technische meesterschap" (Gramophone) en "stralende vertolking" (BBC Music). Ze heeft ook een cd uitgebracht met Bachcantates voor Harmonia Mundi en een cd met Strauss-liederen voor Hyperion, beide met veel lof ontvangen. Andere recente opnames omvatten CPE Bach's Magnificat (met een Gramophone Award) en JS Bach's St John Passion met Bach's St Matthew Passion, Mahler Symphony No. 4. In 2015 was haar cd met Mozart-aria's met het Scottish Chamber Orchestra zowel CD van de maand bij BBC Music Magazine als CD van de week bij Classic FM. Daarnaast bracht Elizabeth in 2016 een opwindende cd uit met zelden gehoorde werken van Alessandro Scarlatti, waarvan vele première-opnames zijn, en heeft ze cd's van Vaughan Williams, Britten en het epische Handel Brockes Passion in de planning.

Elizabeth was koorknaap bij Norwich Cathedral en behaalde een First in Archeologie & Prehistorie aan de Universiteit van Sheffield, voordat ze naar het Royal College of Music ging. Ze werd geselecteerd door YCAT in 2004, won de Kathleen Ferrier Prize in 2006, de Outstanding Young Artist Award bij de Cannes "MIDEM Classique Awards" in 2007 en kreeg internationale erkenning bij de BBC Cardiff Singer of the World Competition in 2007, waar ze de Rosenblatt Recital Song Prize won. Van 2005 tot 2007 was ze lid van het Young Singers Programme van de English National Opera. Ze was Artist in Residence bij het Southbank Centre, Londen, en ontving een Borletti-Buitoni Trust Award.

Als voormalig BBC Radio 3 New Generation Artist is Elizabeth veelgevraagd als recitalist. Ze heeft recitals gegeven op de toonaangevende locaties van het Verenigd Koninkrijk, waaronder Wigmore Hall, Bridgewater Hall, Purcell Room, Aldeburgh Festival en Cheltenham Festival. Verder weg heeft Elizabeth opgetreden op prestigieuze locaties en festivals zoals het Concertgebouw Amsterdam, het Hardanger Festival in Noorwegen, met de Orquesta de Radio Televisión Española in Madrid, op het Bad Kissinger Summer Festival, in het Musée d'Orsay in Parijs en in de Tonhalle, Zürich. Ze keert terug naar Wigmore Hall in 2019 voor een recital van Strauss, Berg, Chaminade & Rachmaninov.

Andere plannen voor dit seizoen en daarna omvatten Ligeti Le grand macabre met Alan Gilbert en het NDR Elbphilharmonie Orchestra, Beethoven Arias met Andrew Manze en het NDR Radiophilharmonie Orchestra op de voorlaatste avond van de BBC Proms, de moderne première van Dussek's Mass in C met de Academy of Ancient Music en Richard Egarr, Messiah met de Boston Handel & Haydn Society en Masaaki Suzuki, Christmas Oratorio met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Nathalie Stutzmann en haar roldebuut als Aspasia in Mozarts Mitridate voor Garsington Opera.

Recente concerten omvatten Ligeti Le grand macabre en Ravel L'enfant et les sortileges met Sir Simon Rattle en het LSO, Mahler Symphony No. 2 met BBCSO en Sakari Oramo voor de BBC Proms, The Last Night of the Proms met Sakari Oramo in 2014, Mozart Requiem met het London Symphony Orchestra; Mass in C Minor met Akademie für Alte Musik en Daniel Reuss en met het Scottish Chamber Orchestra en Olari Elts; Brahms Requiem met het LPO en Yannick Nezét-Séguin; Bach St Matthew en St John Passions (concert en opname) met de Academy of Ancient Music en Richard Egarr; Beethoven Symphony No. 9 en Haydn Scena di Berenice met het SCO; Mahler Symfonieën 2 en 4 en Strauss Lieder met het Nederlands Philharmonisch Orkest; No. 4 met het LSO en Michael Tilson Thomas en het Philharmonia Orchestra en Vladimir Ashkenazy; Vaughan Williams Sea Symphony met het Stockholm Philharmonic Orchestra en de BBC SSO en Kurtág Kafka Fragments voor Sopraan en Viool met het Hebrides Ensemble, evenals optredens met Bachakademie Stuttgart en Hans-Christoph Rademan en met RIAS Kammerchor, Berlijn en Ottavio Dantone en Handel L'Allegro, il Penseroso ed il Moderato met de Mark Morris Dance Group in het Teatro Real, Madrid.

Operatische optredens omvatten Zerlina Don Giovanni en Marzelline Fidelio voor de Royal Opera, Covent Garden; Susanna Le Nozze di Figaro voor de Santa Fe Opera en Welsh National Opera, waar Elizabeth ook Donna Elvira, Pamina Die Zauberflöte, Fiordiligi Così fan tutte en Gravin Le nozze di Figaro heeft gezongen, en voor Glyndebourne on Tour, Almirena in Handel Rinaldo.

Elizabeth werd in 2013 ere-doctor in de muziek benoemd door de Universiteit van Sheffield en in 2017 Fellow van het Royal College of Music.

Concerten