Portret Dirk Brosse3 by Wouter Maeckelberghe 2020

Dirk Brossé

Dirigent

Dirk Brossé, een internationaal geprezen dirigent en bekroond componist, is momenteel muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia en muziekdirecteur van het Filmfestival Gent. Hij is ook hoogleraar compositie en directie aan de School van Arts / Koninklijk Muziekconservatorium in zijn geboortestad Gent, België.

Dirk Brossé heeft vele toporkesten gedirigeerd, over de hele wereld, waaronder het London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic, Vancouver Opera, Opéra de Lyon, Hong Kong Chinees Orkest, l'Orchestre de la Suisse Romande en de Filharmonische Orkesten van Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Bazel, Madrid, Birmingham, Ulster, Liverpool, Glasgow, Stavanger, Goteborg, Praag, Kopenhagen, Shanghai, Hong Kong, Seoul, Queensland, Sint-Petersburg, Caracas, Hiroshima, Osaka, München, Dublin, Krakau, Boedapest, Vancouver en Los Angeles. In 2008 maakte hij zijn debuut in de Royal Albert Hall in Londen, waar hij het London Symphony Orchestra dirigeerde. In 2016 maakte hij zijn debuut in de Carnegie Hall, New York. Maestro Brossé is ook een hoog aangeschreven, bekroonde componist, wiens lichaam van ongeveer 400 werken concerti, oratoria, liederen, kamermuziek en symfonische stukken omvat, evenals partituren voor film, televisie en toneel, zoals de Emmy-genomineerde score voor de BBC / HBO-serie, Parade's Einde. Andere partituren zijn Prince of Africa, Daens, Sacco & Vanzetti, Kuifje, Rembrandt, Ben X, Pauline & Paulette, 14-18 en Scrooge. 

Maestro Brossé's veelzijdigheid komt tot uiting in de werken die hij heeft gecomponeerd voor eeuwenoude instrumenten van over de hele wereld, een enthousiasme dat hem ertoe heeft gebracht om variatie in repertoire te bevorderen en brede culturele tradities te integreren in zijn programma's voor het Chamber Orchestra of Philadelphia. Zijn foto's op een De tentoonstelling, geïnspireerd op een reeks schilderijen die te zien zijn in het Philadelphia Museum of Art, werd in 2015 in opdracht van het Chamber Orchestra of Philadelphia gemaakt en beleefde zijn wereldpremière in Perelman Hall, gevolgd door een optreden in Carnegie Hall in New York City. 

Maestro Brossé is een veelzijdige en creatieve performer met een grote interesse in filmische muziek; Hij is een vroege voorstander van het brengen van filmmuziek naar orkestrale locaties. Hij werd door John Williams gekozen om de Star Wars in Concert World Tour in 2009 te dirigeren, de eerste wereldtournee in zijn soort. Hij is ook directeur van The World Soundtrack Academy op het prestigieuze Filmfestival Gent. Hij heeft meer dan 100 cd-opnames gemaakt en heeft samengewerkt met artiesten van wereldklasse zoals José Van Dam, Barbara Hendricks, Julia Migenes, Claron McFadden, Julian Lloyd Webber, Sabine Meyer, Alison Balsom, Salvatore Accardo, John Williams, Toots Thielemans, Gabriel Yared, Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Emma Thompson, Kenneth Branagh, Randy Crawford, Lisa Gerrard, Mel Brooks, Sinead O' Connor,  Maurice Jarre, Michel Legrand , Youssou N'Dour, Marcel Khalifé, John Malkovich. Hij werkte samen met regisseurs Stijn Coninx, Frank Van Laecke, Susanna White en Roland Joffé, en met schrijvers Gabriel Garcia Marquez, Seth Gaaikema en Didier Van Cauwelaert. Dirk Brossé werd bekroond met de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, de Gouden Medaille voor Verdienste van het Vlaams Parlement, de Achille Van Ackerprijs, de Joseph Plateau Honorary Award en de Global Thinkers Forum Award for Excellence in Cultural Creativity. In 2013 werd hij verheven tot Belgisch erfelijk adel, met de persoonlijke titel Ridder. Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en sinds 2018 ook Fellow in Arts & Humanities aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijne Majesteit Koning Filip van België kende Dirk Brossé onlangs de hoogste onderscheiding van de Belgische Monarchie toe: Commandeur in de Leopoldsorde.

Concerten