Denis Kozukhin

Denis Kozhukhin

Solist

Biografie Denis Kozhukhin

Winnaar van de Eerste Prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd 2010 in Brussel, heeft de Belgische pianist Denis Kozhukhin zich gevestigd als een van de grootste pianisten van zijn generatie.

Hij heeft opgetreden met veel van 's werelds toonaangevende orkesten, zoals de symfonieorkesten van Chicago, Londen en San Francisco, de Philharmonische orkesten van Israël, Londen en Rotterdam, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Berlin, het Philadelphia Orchestra en het Philharmonia Orchestra. Hij wordt ook vaak uitgenodigd om te spelen op prominente festivals zoals Verbier, Gstaad, Grafenegg, Dresden, Intonations, Tsinandali, Klavier Ruhr, Lanaudiere en Jeruzalem, evenals de BBC Proms.

Het afgelopen seizoen stond in het teken van samenwerkingen met verschillende Europese orkesten, waaronder een terugkeer naar de BBC Proms met het BBC Symphony Orchestra, debuten met het Danish National, Gulbenkian en Indianapolis Symphony Orchestras, een tournee met het HR-Sinfonieorchester, een residentie met het Barcelona Symphony Orchestra waar hij Rachmaninov's vier pianoconcerten uitvoerde, en concerten met de Oslo en Stockholm Philharmonic Orchestras, de NDR Radiophilharmonie (Hannover) en het WDR Sinfonieorchester (Keulen). Hij heeft solo-optredens gegeven in de Chicago Symphony Hall, de Boulez Saal, het Amsterdam Concertgebouw, de Musikverein, de Berlin Philharmonie, de Frankfurt Alte Oper, de Zurich Tonhalle en het Bozar.

In 23/24 zal Kozhukhin de verjaardagen van Ligeti, Schönberg en Lutoslawski vieren door hun pianoconcerten uit te voeren. Hoogtepunten van het volgende seizoen zijn onder meer debuten met de Dallas, Düsseldorf en Melbourne Symphony Orkesten en terugkeer naar het NHK Symphony, San Francisco Symphony, National Symphony Orchestra (USA), Oslo en Copenhagen Philharmonic Orchestras, Orchestre Philharmonique de Liege, Resident Orkester, Gulbenkian Orhcestra, Iceland Symphony, Barcelona Symphony en Queensland Symphony. Hij zal solorecitals geven in Berlijn, Barcelona, Praag, Kopenhagen, Hamburg, Lissabon en San Francisco, en zal samen met Janine Jansen optreden in Schloss-Elmau, Wigmore Hall, Zurich Tonhalle, Utrecht Musikgebouw en Megaron in Athene.

Als Pentatone Artiest heeft hij verschillende albums uitgebracht, waaronder César Francks Symfonische Variaties met het Luxembourg Philharmonic Orchestra onder leiding van Gustavo Gimeno, Mendelssohns Liederen zonder Woorden met Griegs Lyrische Stukken (genomineerd voor een Opus Klassik Award), en schijven van Haydn, Brahms en Prokofiev, evenals concerten van Tchaikovsky, Grieg, Ravel en Gershwin.

Kozhukhin studeerde aan de Reina Sofía School of Music in Madrid bij Dmitri Bashkirov en Claudio Martinez-Mehner, en voltooide later zijn studie aan de Piano Academy aan het Comomeer waar hij advies ontving van Fou Ts'ong, Stanislav Ioudenitch, Peter Frankl, Boris Berman, Charles Rosen en Andreas Staier, en bij Kirill Gerstein in Stuttgart.

Concerten