Christian Schumann Karsten Pruhl artdek 001

Christian Schumann

Dirigent

Christian Schumann, een echt moderne en veelzijdige kunstenaar, heeft snel een reputatie opgebouwd als opera- en symfonisch dirigent, evenals een toonaangevende internationale kracht in de hedendaagse en filmmuziekwereld.

Die Neue Züricher Zeitung noemt hem 'een stralende ster van de nieuwe Duitse dirigentengeneratie'. 

In het seizoen 2021/22 treedt Christian Schumann op met verschillende belangrijke orkesten, waaronder zijn debuut bij Bamberger Symphoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre Symphonique de Mulhouse en Malta Philharmonic. Volgend seizoen keert Schumann terug naar permorm bij Oslo Philharmonic (waar hij regelmatig opnieuw wordt uitgenodigd), Silesian Philharmonic en NDR Radiophilharmonie. Onlangs debuteerde hij zeer succesvol met Musikkollegium Winterthur, Deens Nationaal Symfonieorkest, Brussels Philharmonic en Warsaw Philharmonic waar hij volgend seizoen terugkeert. Andere recente successen zijn Helsinki Philarmonic en Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, waar hij vorig seizoen lovende kritieken kreeg op de iconische J'accuse-film van Abel Gance.

Christian Schumann trad op in een aantal belangrijke operaproducties in heel Europa. Hij dirigeerde de Berlijnse premières van Peter Eötvös' opera Angels in America en blonk ook uit in een veelgeprezen nieuwe productie van Peter Eötvös' Three Sisters in Teatro Colón. Hij speelde ook Peter Eötvös' opera's Die Tragödie des Teufels en Lady Sarashina bij Bayerische Staatsoper en Teatr Wielki in Warschau respectievelijk. In Grand Theatre Avignon dirigeerde hij een double-bill met Bartók's Bluebeard's Castle en Eötvös' Senza Sangue, eerder genoot hij van een langdurige relatie met het Theater St. Gallen, waar hij tussen 2006 en 2009 de Kapellmeister-positie bekleedde. 

Schumann's speciale affiniteit met filmmuziek heeft hem ertoe gebracht om grote projecten te dirigeren, vaak voor arenapubliek, zoals op het Krakow Film Music Festival in de zomer van 2017 (Neverending Story), evenals vier open concerten met Het Gelders Orkest in Nederland, en vier grote recente grote tournees door Duitsland en Oostenrijk met klassiekers als Star Wars,  The Dark Knight, Harry Potter, James Bond, The Jungle Book en Ratatouille. 

In 2021/2022 keert Schumann terug naar het Aarhus Symphony Orchestra met het paradigmante Star Wars - The Empire Strikes Back. Schumann kwam voor het eerst internationaal onder de aandacht toen hij de eerste prijs won op het International Conducting Competition in Boedapest. Vervolgens behaalde hij de International Allianz Academy for Conductors Scholarship, wat leidde tot verschillende belangrijke debuten, waaronder optredens met het London Philharmonic Orchestra en het Philharmonia Orchestra in de Royal Festival Hall. Sindsdien werkte hij met een aantal belangrijke orkesten waaronder Helsinki Philharmonic Orchestra (waar hij optrad met Steven Isserlis), MDR Sinfonieorchester, Staatskapelle Weimar, Hungarian Radio Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Nice en Turku Philharmonic. 

Nieuwe muziekgroepen waren onder andere Ensemble Intercontemporain, Remix Ensemble Porto en Österreichisches Ensemble für Neue Musik. Christian Schumann heeft vele opnames voor film en videogames gedirigeerd, waaronder de originele partituren van Philippe Schoeller (J'accuse met SWR Sinfonieorchester), Pascal Schumacher (L'enigme met WDR Funkhausorchester Köln) en Johan Söderqvist (Battlefield 1 &; Battlefield Expansion met respectievelijk Philharmonia Orchestra en het LSO). Schumann behaalde een Master of Arts Degree aan de Franz Liszt University Weimar met als hoofdvak dirigeren en compositie (2007). Zijn professoren waren Nicolás Pasquet en Michael Obst.

Concerten