14 Gilburg Boris Sasha Gusov LR

Boris Giltburg

Solist

Critici prijzen zijn "zanglijn, verscheidenheid aan aanraking en breed dynamisch palet dat in staat is tot grote energiestoten" (Washington Post). Evenals zijn gepassioneerde, narratief gedreven benadering.

De in Moskou geboren, Israëlische pianist wordt over de hele wereld geprezen als een zeer gevoelige, inzichtelijke en meeslepende tolk. In de afgelopen jaren heeft Giltburg zich beziggehouden met een reeks diepgaande verkenningen van grote componisten, waarbij de nadruk lag op de werken van Beethoven, Ravel en Rachmaninov. Om het Beethoven-jubileum in 2020 te vieren, begon hij aan een uniek project om alle 32 pianosonates van Beethoven het hele jaar door op te nemen en te filmen, waarbij hij blogde over het proces terwijl het zich ontvouwde . "Deze interpretaties zijn enorm plezierig en soms onthullend... Giltburgs pianisme is bij uitstek geschikt voor de late Beethoven" (Vijf sterren, BBC Music Magazine). 

Hij nam ook de volledige concerti op met Vasily Petrenko en het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, verscheen in de BBC TV-serie "Being Beethoven" en voerde zowel concerti als sonates in concert uit. In 2021-2023 verkent Giltburg het volledige oeuvre van Maurice Ravel, met de solowerken gedeeld door Bozar, Flagey en het Amsterdamse Muziekgebouw, en de hele cyclus in Wigmore (inclusief de vioolsonates met Alina Ibragimova). Hij speelt ook de Ravel concerti met het Orchestre National de France/Macelaru in Bozar, Brussels Philharmonic/Prieto in Flagey en het Residentie Orkest/Bihlmaier in het Concertgebouw. Giltburg wordt algemeen erkend als een vooraanstaand vertolker van Rachmaninov: "Zijn originaliteit komt voort uit een convergentie van hart en geest, gediend door onberispelijke techniek en gemotiveerd door een diepe en blijvende liefde voor een van de grootste componist-pianisten van de 20e eeuw." (Grammofoon). 

In 2023, tijdens Rachmaninovs 150-jarig jubileumjaar, brengt Giltburg zijn opname van Rachmaninov's solowerken uit, evenals de laatste cd in zijn veelgeprezen Rachmaninov-concertcyclus. Giltburg speelt Rachmaninov concerten met Sakari Oramo en de BBC Symphony in de Barbican, met Tomáš Netopil en de Tsjechische Philharmonie in het Rudolfinum, met Nicholas Collon en de Finse Radio Symphony, en de volledige cyclus met Brussels Philharmonic en Giancarlo Guerrero in Flagey. Optredens met Rachmaninov zijn onder andere de Stuttgart Liederhalle, Düsseldorf Tonhalle, Birmingham Town Hall, Spivey Hall, Atlanta en de Philadelphia Chamber Music Society. 

Giltburg speelt regelmatig recitals in 's werelds meest prestigieuze zalen, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw, Carnegie Hall, Hamburg Elbphilharmonie, Wiener Konzerthaus en Southbank Centre. Hij heeft met vele toporkesten over de hele wereld gewerkt, waaronder het Philharmonia Orchestra, London Philharmonic, Czech Philharmonic, Oslo Philharmonic, Dresden Philharmonic, NHK Symphony en op de BBC Proms. In 21/22 debuteerde hij op de Santa Cecilia di Roma met Kirill Petrenko. Giltburg is een volleerd opnamekunstenaar en is sinds 2015 exclusief voor Naxos en won de Opus Klassik-prijs voor beste solistenopname voor Rachmaninov concerti en Etudes Tableaux; en een Diapason d'Or voor Sjostakovitsj concerti en zijn eigen bewerking van Sjostakovitsj' 8e Strijkkwartet. 

Hij won ook een Gramophone Award voor de Dvorák Piano Kwintet op Supraphon met het Pavel Haas Quartet, evenals een Diapason d'Or voor hun nieuwste gezamenlijke release, het Brahms Piano Quintet. Giltburg voelt een sterke behoefte om publiek buiten de concertzaal te betrekken. Zijn blog "Klassieke muziek voor iedereen" is gericht op een niet-gespecialiseerd publiek en vult het aan met artikelen in publicaties zoals Gramophone, BBC Music Magazine, Guardian, Times en Fono Forum. Tijdens de lockdownperiode in het voorjaar van 2020 streamde Giltburg regelmatig live optredens en masterclasses vanuit huis, met meer dan 1 miljoen views.


Quote

Het samenspel van spirituele kalmte en nadrukkelijk engagement is aangrijpend, en men kan zich geen meer verhelderende, lyrische of rijker geformuleerde interpretatie wensen.

Suddeutsche Zeitung


Concerten