28 Bombay Jayashri Sanath Kumar

Bombay Jayashri

Solist

'De contemplatieve kwaliteit, haar verklarende techniek die ruimte geeft aan creativiteit, haar intuïtieve en melodische benadering; dit alles geeft een spirituele toon aan de muziek van Bombay Jayashri', stelt een gerenommeerd criticus in The Hindu.

Geboren in een familie van muzikanten met een rijke afstamming en doordrenkt van stamboommuziek, vertegenwoordigt Bombay Jayashri Ramnath de vierde generatie muziekbeoefenaars in haar familie. Jayashri is opgeleid onder leiding van legende ShriLalgudi G Jayaraman en Smt T R Balamani. Jayashri draagt vandaag niet alleen de fakkel van de Lalgudi-traditie, maar heeft ook een eigen stijl ontwikkeld; haar vermogen om subtiele verschillende nuances van muziek van verschillende soorten te absorberen, heeft een muziekstijl gecreëerd die uniek is voor haarzelf. 

Haar opleiding in de Noord-Indiase klassieke muziektraditie heeft haar verder geholpen in deze muzikale odyssee, maar het is haar vermogen om zich over te geven aan de muziek om het onontgonnen uit zichzelf te ontlokken dat haar muziek een ondefinieerbaar, ervaringsgericht randje geeft. 

Met een carrière van meer dan drie decennia straalt haar fijngeslepen stem een hypnose uit die moeilijk te weerstaan is, waardoor ze een van de meest gewilde Indiase muzikanten van vandaag is. De talloze liefhebbers, over generaties heen, die zich voor haar concerten verdringen, zijn hiervan ruimschoots getuigen. In haar reis als cultureel ambassadeur van India's rijke historie, heeft Jayashri uitgebreid opgetreden in India en in het buitenland in de meest prestigieuze fora, en kreeg lovende kritieken waar ze ook optrad. 

Ze heeft het zeldzame voorrecht om de eerste Carnatic klassieke performer te zijn in het Opera House in Durban en het Russian Opera House in Helsinki, Finland. Naar aanleiding van deze ervaring heeft Jayashri uitgebreid samengewerkt met Westerse klassieke muziekgroepen in het creëren van - wat echt kan worden omschreven als wereldmuziek - wat nieuwe vergezichten van muziekwaardering opent. Echt, ze is een artiest die moedig is gestegen in haar diverse muzikale experimenten. 

Meer recentelijk heeft ze haar vaardigheden gebruikt om muziek te componeren als een krachtige katalysator bij het promoten van onze rijke erfenis in literatuur en andere kunstvormen die nieuwe vergezichten hebben geopend voor het verkennen van haar creatieve instincten. Een zeldzame muzikant die in staat is om 'de muziek te visualiseren': Jayashri heeft griezelig toepasselijke muziek gecomponeerd voor dansproducties 'Meera -The Soul Divine' en 'Meghadootam' (onder andere). Ze heeft ook een instinctief gevoel voor poëzie waarin ze zich moeiteloos muzikaal kan verdiepen en intuïtief de verborgen esoterische betekenis eruit kan prikken. Haar compositie voor het operaballet gebaseerd op het Tamil-epos – 'Silapadhikaaram' is daar een voorbeeld van. 

Een andere dimensie van muziek waar Jayashri zich op richt, is het verkennen van de therapeutische en helende waarde die muziek kan genereren. Haar aangeboren gevoeligheid, inherent aan alle ware kunstenaars, vindt een uitlaatklep in haar diepe en lange toewijding in het werken met kinderen met autisme om hun zintuigen te helpen openen door middel van muziek. Haar bijdrage en betrokkenheid bij scholen waar ze workshops en interactieve sessies heeft gegeven om schoolkinderen te interesseren voor onze rijke traditie van muziek, is haar manier om iets terug te geven van wat ze heeft opgedaan.  Haar onderzoek naar muziek omvat co-auteur van erudiet, nicheboeken over zeven legendarische musici en een musicoloog. 

Daarnaast heeft Jayashri de essentie van het klassieke idioom het meest effectief ingezet in haar zoektocht naar wegen buiten het concertformat; haar zeer beperkte uitstapje naar filmmuziek heeft een nieuwe klasse luisteraars naar de wereld van de klassieke muziek getrokken. Jayashri vertegenwoordigt het model waar de opkomende nieuwe generatie muzikant India trots op is. Een naadloze mix van compromisloze aanhankelijkheid aan de kerntraditie van klassieke Carnatische muziek en een onophoudelijke zoektocht naar kwaliteitsmuziek in welke vorm dan ook, zou Jayashri het beste verpersoonlijken.