Goldscheider Ben Askonas Holt KIK05102 LR

Ben Goldscheider

Solist

Ben werd geboren in Londen en rondde in 2020 cum laude zijn studie af aan de Barenboim-Said Academy in Berlijn bij Radek Baborák. In 2023 werd Ben benoemd tot Artist in Association aan het Royal Welsh College of Music & Drama.

Ben Goldscheider, genomineerd door de Barbican als ECHO Rising Star voor het seizoen 2021/22, heeft recitals gegeven in grote concertzalen in heel Europa, waaronder in het Concertgebouw, Musikverein, Pierre Boulez Saal, Elbphilharmonie Hamburg, Köln Philharmonie en Wigmore Hall. 

Ben heeft opgetreden met het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo en maakte zijn BBC Proms-concertdebuut in 2022 met het Ethel Smyth Concerto voor hoorn en viool met Elena Urioste en het City of Birmingham Symphony Orchestra, onder leiding van Kazuki Yamada. Hij trad ook op als solist met het Mozarteum Orchestra Salzburg, Ulster Orchestra, Aurora Orchestra, Britten Sinfonia, Royal Philharmonic, London Mozart Players, Lucerne Symphony, Tapiola Sinfonietta, Musikkollegium Winterthur, Manchester Camerata, Prague Philharmonia en Sinfonie Orchester Berlin. 

In het seizoen 2023/24 zal Ben meerdere nieuwe opdrachten voor hoorn in première brengen, waaronder concerti, solo- en kamerwerken. Hoogtepunten zijn debuten en de wereldpremière van Gavin Higgins' Horn Concerto met BBC National Orchestra of Wales in samenwerking met Philzuid en het London Chamber Orchestra. Daarnaast brengt hij Huw Watkins' Horn Concerto in première met Britten Sinfonia in samenwerking met de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen in de Köln Philharmonie. 

Als recitallist zal Ben zijn Lucerne Festival-debuut maken, inclusief een nieuwe opdracht voor natuurlijke hoorn en keyboards van Sara Cubarsi. Verder maakt hij zijn debuut in de Purcell Room (Southbank Centre) met hoorn, elektronica en live lichtontwerp met opdrachten van Zoe Martlew en Mark Simpson en twee optredens in de Wigmore Hall, Londen. 

Hij is een toegewijd kamermusicus en heeft samengewerkt met Daniel Bärenboim, Martha Argerich, Sergei Babyan, Elena Bashkirova, Sunwook Kim en Michael Volle op de Verbier, Salzburg, Jeruzalem, Intonaties (Berlijn) en Barenboim (Buenos Aires) Festivals.  

Zijn opnamen omvatten Legacy: A Tribute to Dennis Brain op Three Worlds Records met nieuwe werken van Huw Watkins en Roxanna Panufnik en een soloconcertopname met het Philharmonia Orchestra met de werken van Arnold, Schönberg en Gipps onder leiding van Lee Reynolds. Ben nam ook de solohoornroep uit Wagners Siegfried op met het Hallé Orchestra onder leiding van Sir Mark Elder. Ben is lid van het Boulez Ensemble en eerste hoorn van het West-Eastern Divan Orchestra. 

Hij was een prijswinnaar bij de 2019 YCAT International Auditions en een BBC Young Musician Concerto Finalist in 2016. 

Concerten