7 steinbacher3 co merz

Arabella Steinbacher

Solist

Arabella Steinbacher, wereldwijd gevierd als een van de toonaangevende solisten van vandaag, staat bekend om haar buitengewoon gevarieerde repertoire, bestaande uit stukken uit de klassieke en romantische tijdperken, naast modernistische concertowerken van Bartók, Berg, Britten, Glazoenov, Goebaidoelina, Hartmann, Hindemith, Khachaturian, Milhaud, Prokofjev, Schnittke, Sjostakovitsj en Szymanowski.

Arabella Steinbacher opent het seizoen 2022/23 met een concert op het Klosters Festival in Zwitserland, waar ze optreedt met Mozarteumorchester Salzburg en Patrick Hahn, gevolgd door een tournee naar Spanje met Camerata Salzburg. Dit seizoen is ze ook uitgenodigd om terug te keren naar het London Philharmonic Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra en zal ze concerten geven met het Polish National Radio Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Münchner Symphoniker, Württembergisches Kammerorchester, evenals Orchestra del Teatro Petruzzelli di Bari en Ulster Orchestra Belfast. Verder weg keert ze terug naar de podia van de Seattle Symphony, NHK Symphony Orchestra en Osaka Philharmonic Orchestra. 

Een ander hoogtepunt van dit seizoen is de terugkeer naar Sydney Symphony Orchestra, onder de baton van Umberto Clerici, voor de wereldpremière van Georges Lentz' vioolconcert, dat hij voor Arabella schreef. Andere orkesten waarmee ze heeft samengewerkt zijn het New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Dresdner Philharmonie, NDR Elbphilharmonie Orchester, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en Rundfunk-Sinfonieorchester Berlijn. Arabella trad ook op met het London Symphony Orchestra en Orchestre National de France, ORF Radio-Symphonieorchester Wien en het Seoul Philharmonic Orchestra. Ze heeft uitgebreid getoerd met de BBC Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Strasbourg en Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken.

Arabella werkt met dirigenten als Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Christoph Eschenbach, Lawrence Foster, Jakub Hrůša, Pietari Inkinen, Marek Janowski, Vladimir Jurowski, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Kirill Petrenko, John Storgårds en Kazuki Yamada. Haar uitgebreide discografie toont op indrukwekkende wijze haar gevarieerde repertoire. Haar meest recente opname voor Pentatone, voor wie ze exclusief opneemt, sluit haar veelgeprezen Mozart-opnamecyclus af met Festival Strings Lucerne. 

Net zo succesvol was haar vorige opname met 'The Four Seasons' van Astor Piazzolla en Antonio Vivaldi, die werd opgenomen met de violist die het Münchener Kammerorchester speelde/regisseerde. De cd werd uitgebracht in de zomer van 2020 en ontving lovende recensies, de 5-sterrenrecensie van The Guardian eindigde eenvoudigweg met 'wat een speler'. Op haar komende opname met het Stuttgarter Kammerorchester plaatst Arabella werken van Johann Sebastian Bach en Arvo Pärt naast elkaar. Geboren in een familie van muzikanten, speelt ze viool sinds de leeftijd van drie en studeerde ze bij Ana Chumachenco aan de Universiteit voor Muziek en Theater in München sinds de leeftijd van acht. Een bron van muzikale inspiratie en begeleiding van haar is de Israëlische violist Ivry Gitlis. Arabella bespeelt momenteel de violen van Antonio Stradivari, Cremona 1718, bekend als de "ex Benno Walter", en de Guarneri del Gesu 'Sainton', Cremona 1744, beide genereus verstrekt door een particuliere Zwitserse stichting.

Concerten