17 Antje Weithaas c Kaupo Kikkas 1307

Antje Weithaas

Dirigent

Vol energie brengt Antje Weithaas haar meeslepende muzikale intelligentie en technisch meesterschap naar elk detail van de muziek. Haar charisma en podiumprésence zijn boeiend, maar overschaduwen nooit de werken zelf.

Ze heeft een breed repertoire met onder meer de grote concerten van Mozart, Beethoven en Schumann, nieuwe werken zoals het Vioolconcert van Jörg Widmann, moderne klassiekers van Sjostakovitsj, Prokofjev, Ligeti en Goebaidoelina, en minder uitgevoerde concerten van Hartmann en Schoeck. Als soliste heeft Antje Weithaas gewerkt met de meeste toonaangevende orkesten van Duitsland, waaronder het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bamberg Symphony en de grote Duitse radio-orkesten, tal van grote internationale orkesten zoals het Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Philharmonia Orchestra en de BBC Symphony, evenals en de toonaangevende orkesten van Nederland, Scandinavië en Azië. 

Ze werkte samen met de illustere dirigenten Vladimir Ashkenazy, Dmitri Kitayenko, Sir Neville Marriner, Marc Albrecht, Yakov Kreizberg, Sakari Oramo en Carlos Kalmar. Antje Weithaas begint het seizoen 2022/23 met concerten op het Rosendal Chamber Music Festival van Leif Ove Andsnes en in haar woonplaats Cottbus in de Brandenburgische Sommerkonzerte en op tournee met het Bundesjugendorchester onder Marc Albrecht, waarbij ze Brahms Dubbelconcert zal spelen met Maximilian Hornung op onder andere de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en Young Euro Classic Berlin. 

Andere hoogtepunten zijn concerten met het MDR Symphony Orchestra, de Hofer Symphoniker, jet Residentie Orkest, het Tokyo Symphony Orchestra, de Bochumer Symphoniker, het WKO Heilbronn, de Bielefelder Philharmoniker, het Landesorchester Schleswig-Holstein en het Hallé Orchestra Manchester. Op het gebied van kamermuziek speelt ze met Mahan Esfahani in concerten in de Traunsteiner Sommerkonzerte en de Alte Oper Frankfurt. In een trioconcert met Marie-Elisabeth Hecker en Martin Helmchen trapt ze het nieuwe festival van deze twee artiesten af. 

Door haar aanstekelijke communicatiedrang groeit Antje Weithaas' reputatie voor inspirerende toneelconcerten met internationaal gerenommeerde kamerorkesten snel. Na bijna tien jaar artistiek directeur van de Camerata Bern te zijn geweest, was ze verantwoordelijk voor het muzikale profiel van het ensemble, leidde ze grote werken zoals de symfonieën van Beethoven en nam ze muziek op van Tsjaikovski, Brahms, Mendelssohn en Beethoven. Haar concerten als artiste associé van het Orchestre de Chambre de Paris in het seizoen 2021/22 leidden tot een onmiddellijke heruitnodiging. Sinds 2004 is Antje Weithaas docent viool aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler.

Antje Weithaas maakte in 2013 met het Stavanger Symphony Orchestra onder Steven Sloane (CAvi-muziek) een referentie-opname van de vioolconcerten van Beethoven en Berg. Het label cpo bracht haar opnamen van Max Bruch's complete werken voor viool en orkest uit bij het NDR Radio Philharmonic onder Hermann Bäumer met veel bijval. Er waren lovende recensies voor het project van Antje Weithaas voor CAvi, de complete opnamen van Johann Sebastian Bachs solosonates en partita's en Eugène Ysaÿe's solosonates. 

In 2019 verschenen twee cd's: een opname van het vioolconcert van Robert Schumann en het dubbelconcert van Johannes Brahms met de NDR Radiophilharmonie, cellist Maximilian Hornung en dirigent Andrew Manze, en een opname van het vioolconcert en concertrapsodie van Khachaturian met het Staatsorchester Rheinische Philharmonie en dirigent Daniel Raiskin. 

Antje Weithaas begon op vierjarige leeftijd viool te spelen en studeerde later aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin bij professor Werner Scholz. Ze won het Kreisler Concours in Graz in 1987 en het Bach Concours in Leipzig in 1988, evenals het Joseph Joachim Internationaal Vioolconcours Hannover in 1991. Samen met Oliver Wille nam ze onlangs de artistieke leiding over van de gerenommeerde Joachim-wedstrijd. Na les te hebben gegeven aan de Universität der Künste Berlin, werd Antje Weithaas in 2004 docent viool aan de Hochschule für Musik Hans Eisler. Ze speelt op een Peter Greiner viool uit 2001.                                                                                               

Concerten