A Nneleen Lenaerts by Marco Borggreve 4

Anneleen Lenaerts

Solist

Anneleen Lenaerts is één van de meest gelauwerde harpisten van haar generatie. In 2010 werd ze benoemd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker.

Als soliste speelde ze o.a. met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk, het Mozarteum Orchester, het Bruckner Orchestra Linz, het Philadelphia Chamber Orchestra, het Polish National Radio Symphony Orchestra, Nationaal Orkest van België, het Brussels Philharmonic, ea.

Anneleen maakte haar solodebuut in grote cultuurhuizen als Wigmore Hall in Londen, Carnegie Hall New York, Berliner Philharmonie, Salle Gaveau in Parijs, Casa da Musica in Porto, Herkulessaal in München, Großes Festspielhaus in Salzburg, Bozar in Brussel en zij was te gast op festivals als het Rheingau Festival, Dresden Musikfestspiele, Festival van Vlaanderen, Lockenhaus, Moritzburg, en Aspen Music Festival.

In 2014 nam Anneleen drie belangrijke harpconcerti (Glière, Rodrigo en Jongen) op voor Warner Classics, in samenwerking met het Brussels Philharmonic, deze opname werd in 2016 gevolgd door een CD met klarinettist Dionysis Grammenos (Schumann & Schubert), waarna Anneleen tekende voor een exclusief contract bij het label Warner Classics.

In 2019 verscheen een nieuwe CD met werken van Nino Rota, eveneens in samenwerking met Brussels Philharmonic, Adrien Perruchon en Emmanuel Pahud. Deze opname werd bekroond met de Opus Klassik Award, na genomineerd te zijn in 4 verschillende categorieën. Haar vorige solo-album op Aliud Records bevat twaalf transcripties van enkele van de meest populaire pianostukken van Chopin en Liszt. In datzelfde jaar ontving ze ook de 'Flemish Community Honours' van de Vlaamse Gemeenschap voor haar uitstekende bijdragen aan de samenleving.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Anneleen al een indrukwekkend palmares. Tussen 1997 en 2010 won ze maar liefst 23 belangrijke prijzen op internationale harpwedstrijden, waaronder de ‘Grand Prix International Lily Laskine’, één van de meest prestigieuze ter wereld voor haar instrument en de ‘Internationaler Musikwettbewerb der ARD München’ waar ze prijswinnaar werd en winnaar van de Publieksprijs.

Anneleen Lenaerts kreeg haar harpopleiding van Lieve Robbroeckx en volgde masterclasses bij vele gerenommeerde harpisten. Ze studeerde verder aan de Conservatoria van Brussel en Parijs en rondde haar harpstudies af bij Isabelle Perrin met de ‘Cours de perfectionnement’ aan de Ecole Normale de Musique de Paris.

Anneleen geeft les aan het Conservatorium te Maastricht en sinds 2014 is zij Faculty Member aan het Aspen Music Festival.

Concerten