Anika Vavić

Anika Vavić

Solist

Biografie Anika Vavic

De Weense pianiste Anika Vavic, geboren in Belgrado, is gepassioneerd over het ontdekken van de inconsistenties en ambiguïteiten in de partituren die ze op de piano verlicht, krachtig maar tegelijkertijd sensitief. Ze streeft er altijd naar om trouw te blijven aan het credo van haar leraar en mentor, de onsterfelijke cellist Mstislav Rostropovich:

"Muziek is medicijn, en wij musici zijn artsen en priesters - ik geloof dat het onze taak is om ons publiek te 'genezen' van de trivialiteiten van het dagelijks leven, om hen te ontroeren en te inspireren."

Anika Vavic werkt regelmatig samen met dirigenten zoals Paavo Järvi, Hannu Lintu, Jun Märkl, Jukka-Pekka Saraste, Stefan Blunier, Mirga Grazinyte-Tyla, Kirill Karabits, Andres Orozco-Estrada, Markus Poschner, Simon Gaudenz, Yutaka Sado en Enrico Calesso. Valery Gergiev, Kristjan Järvi en Jorma Panula zijn verdere muzikale partners van de afgelopen jaren.

Anika Vavic maakte haar debuut bij het Bamberg Symphony Orchestra onder leiding van Jakub Hrusa, waar ze Rodion Shchedrin's 4e Pianoconcert uitvoerde, bracht een eerbetoon aan de honderdste verjaardag van de dood van Alexander Scriabin op het Imagodei Festival, waar ze zijn Mysterium uitvoerde, waarin ze probeerde zijn "missie" te repliceren, de visie van de samensmelting van alle zintuigen, in een combinatie van poppentheater en dans. Ze keerde ook terug naar het Zagreb Philharmonic en de Südwestdeutsche Philharmonie in Konstanz, waar ze Prokofievs Pianoconcert nr. 3 uitvoerde, naar het Piano Festival Ruhr en het Carinthian Summer Festival, evenals naar de Vienna Musikverein. Ze gaf verder concerten in Oslo, maakte haar debuut bij het Jena Philharmonic Orchestra in Duitsland en Zwitserland.

Anika Vavic is aangekondigd als officiële Steinway Artist en had de eer om op te treden tijdens de openingsceremonie van de Steinway Flagshipstore in Wenen.

Het komende seizoen zal worden gewijd aan de muziek van Frederic Chopin, aangezien Anika Vavic zijn solowerken en orkestwerken zal uitvoeren tijdens haar debuut bij de balletvoorstellingen van de "Lady of the Camellias" van John Neumeyer in de serie van de Weense Staatsopera, samen met de leden van het Weense Filharmonisch Orkest. Ze zal ook terugkeren naar Duitsland, Servië en Kroatië om Chopins Pianoconcerten uit te voeren, evenals naar Groot-Brittannië en Azië om op te treden als solist en samen met orkesten.

Onder de hoogtepunten van de afgelopen jaren zijn haar optredens met het Mariinsky Orchestra, waarmee ze de eerste Russische, Oostenrijkse en Finse uitvoeringen van Shchedrins Pianoconcert nr. 4 gaf, naast de Duitse première met de Staatskapelle Weimar. Ze heeft opgetreden met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Jurowski als onderdeel van de BBC Proms, en op het Enescu Festival in Boekarest waar ze Prokofievs Pianoconcert nr. 3 uitvoerde, en met het Radio Symfonieorkest Wenen waar ze Leonard Bernsteins Age of Anxiety uitvoerde. Ze gaf ook concerten met het Konzerthaus Orchestra Berlin en het Gustav Mahler Jugendorchester, waar ze Rachmaninovs Rhapsody on a Theme by Paganini speelde, en met het Helsinki Philharmonic Orchestra, waar ze Mozarts Pianoconcert K. 467 en de première van de cadensen door Kalevi Aho, die de componist aan haar heeft opgedragen, speelde.
 

 

Concerten