Alpesh Chauhan

Alpesh Chauhan

Dirigent

Biografie Alpesh Chauhan

De Britse dirigent Alpesh Chauhan is vaste gastdirigent van de Düsseldorfer Symphoniker en muzikaal directeur van de Birmingham Opera Company. Zijn debuutalbum bevat orkestwerken van Tsjaikovski, waaronder Francesca da Rimini, The Voyevoda en The Tempest, en werd uitgebracht met het BBC Scottish Symphony Orchestra op Chandos Records in juni 2023.

Recente en komende hoogtepunten zijn optredens met de Los Angeles Philharmonic, Seattle en Houston Symphonies, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Oslo Philharmonic, het Hallé, de Atlanta, National, Melbourne en Antwerp Symphony Orchestras, Symphony Orchestra of India, de London Symphony en Philharmonic Orchestras, Accademia di Santa Cecilia, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, de BBC Symphony en Philharmonic Orchestras, Orchestre National de Lille, en Malmö Symphony Orchestra, samen met vele symfonische projecten met BBC Scottish Symphony Orchestra en Düsseldorfer Symphoniker.

Alpesh geniet van samenwerkingen met gerenommeerde solisten zoals Nicola Benedetti, Karen Cargill, Colin Currie, Veronika Eberle, James Ehnes, Pablo Ferrández, Alban Gerhardt, Ilya Gringolts, Benjamin Grosvenor, Hilary Hahn, Sir Stephen Hough, Leila Josefowicz, Pavel Kolesnikov, Johannes Moser, Beatrice Rana en Arcadi Volodos.

Na zijn uitstekende debuut in 2015 werd hij benoemd tot hoofddirigent van de Filarmonica Arturo Toscanini in Parma en voerde en nam veel van het grote symfonische repertoire op, waaronder een complete cyclus van Brahms' symfonieën. Naast de recentelijk lovend ontvangen RhineGold, omvatten andere opvallende operatitels Shostakovich's Lady Macbeth of Mtsensk, West Side Story en een productie van Turandot in het Palau de les Arts Reina Sofía in Valencia.

Als fervent pleitbezorger van muziekonderwijs voor jongeren is Alpesh beschermheer van Awards for Young Musicians, een Britse liefdadigheidsinstelling die getalenteerde jongeren uit achtergestelde achtergronden ondersteunt op hun muzikale reis. Hij heeft ook samengewerkt met ensembles zoals het National Youth Orchestra of Scotland en de symfonieorkesten van het Royal Conservatoire of Scotland en het Royal Northern College of Music. Hij was de dirigent van de BBC Ten Pieces-film uit 2015, die de wereld van de klassieke muziek naar middelbare scholen in het Verenigd Koninkrijk bracht en ontving een prestigieuze BAFTA-prijs.

Geboren in Birmingham, studeerde Alpesh 'cello bij Eduardo Vassallo aan het Royal Northern College of Music in Manchester voordat hij zijn prestigieuze Master's Conducting Course voortzette aan de RNCM. Alpesh studeerde bij Stanislaw Skrowaczewski en werd begeleid door Andris Nelsons en Edward Gardner tijdens zijn functie als assistent-dirigent van het City of Birmingham Symphony Orchestra van 2014 tot 2016. Alpesh werd uitgeroepen tot 'Newcomer of the Year' bij de International Opera Awards 2021 en in 2022 was hij verheugd om de Conductor Award te ontvangen van de Italiaanse National Association of Music Critics voor 'Miglior Direttore' voor concerten in heel Italië in 2021.

Alpesh was vereerd om een OBE te ontvangen in de New Year's Honours van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II in januari 2022 voor diensten aan de kunsten.

Concerten