Alexandra Dovgan

Alexandra Dovgan

Solist

Biografie Alexandra Dovgan

“This is one of those rare occasions. The pianist Alexandra Dovgan can hardly be called a wonder child, for while this is a wonder, it is not child’s play. What one hears is a performance by a grown up individual and a Person. It is a special pleasure for me to commend the art of her remarkable music teacher, Mira Marchenko. Yet there are things that cannot be taught and learned. Alexandra Dovgan’s talent is exceptionally harmonious. Her playing is honest and concentrated. I predict a great future for her”. – Grigory Sokolov

“Alexandra Dovgan finds a natural affinity with the compositions she plays imbuing the music with stillness, brilliance and breath. It is a joy to accompany this young master of music”. – Trevor Pinnock

Alexandra Dovgan werd geboren in 2007 in een muzikale familie. Ze begon op 4-jarige leeftijd met pianolessen. Op 5-jarige leeftijd werd haar gave al duidelijk tijdens de zware toelatingsexamens voor de Academic Central Music School van het Moskouse Conservatorium, waar ze onder de hoede van de befaamde pedagoge Mira Marchenko kwam.

Allexandra is prijswinnaar bij vijf internationale competities, waaronder de Moscow International Vladimir Krainev Piano Competition, de International Young Pianists Competition “Astana Piano Passion” en de International Television Contest for Young Musicians “The Nutcracker”. Alexandra was pas 10 jaar jong toen ze de Grote Prijs won bij de Grand Piano Competition (artistieke leiding Denis Matsuev). De opnames hiervan zijn de hele wereld over gegaan via Medici.TV en YouTube en hebben vele musici en pianoliefhebbers geraakt.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Alexandra al gedebuteerd op enkele zeer prestigieuze, toonaangevende podia: in 2018 opende zij het Mariinsky International Piano Festival met Denis Matsuev en Valery Gergiev in St. Petersburg. In 2019 trad ze op in de Philharmonie in Berlijn en in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in de toenmalige serie Meesterpianisten, met staande ovaties tot gevolg en enthousiaste reacties van de pers. 

In juli 2019 debuteerde ze op indrukwekkende wijze bij de Salzburger Festspiele en in november 2019 stal ze de harten van vele Parijzenaars met een buitengewoon recital in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. 

Ondanks de Corona-pandemie had Alexandra de kans om in de herfst van 2020 een indrukwekkende serie concerten te spelen: met het Mozarteum Orchester Salzburg speelde ze in Salzburg, in Ljubliana met het Sloveens Filharmonisch Orkest en in Lugano met het Orchestra Svizzera Italiana.

In 2021 gaf ze solorecitals in onder meer het Konzerthaus te Wenen, het Prinzregententheater in München, het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, de Tonhalle in Zürich, tijdens het Klavier-Festival Ruhr in Duisburg, tijdens het Brescia & Bergamo Piano Festival als ook in Lissabon, Turijn, Milaan, Basel en Kopenhagen. Belangrijke optredens met orkest waren onder meer met het Stockholm Philharmonic Orchestra o.l.v. Ton Koopman, het Barcelona Symphony Orchestra o.l.v. Kazushi Ono en het Basel Chamber Orchestra o.l.v. Umberto Benedetti Michelangeli.

In juni 2021 nodigde Gustavo Dudamel haar uit om met hem en het Mahler Chamber Orchestra het Tweede pianoconcert van Beethoven uit te voeren.

Alexandra’s spel wordt gekenmerkt en onderscheidt zich door een spontane diepgang en groot artistiek bewustzijn, in combinatie met een ongelooflijk mooie klank en precisie. Zij is wars van enig uiterlijk vertoon of een element van show danwel een demonstratie van technisch kunnen. Het enige dat telt is de zuivere expressie, concentratie en creatieve verbeelding. Ze heft een charismatische presentie op het podium en heeft een verfijnde persoonlijkheid.

Wanneer zij niet pianospeelt, besteedt ze haar vrije tijd graag aan ballet, wiskunde, orgelspelen, skiën en houdt ze ervan om met haar kleinere broertje dingen te doen.

Concerten