Alexandra Conunova

Alexandra Conunova

Solist

Biografie Alexandra Conunova

Eersteprijswinnaar van de Joseph Joachim Violin Competition in Hannover in 2012, en prijswinnaar bij het XV International Tchaikovsky Competition in Moskou en bij de Singapore International Violin Competition, is Alexandra Conunova geprezen om haar virtuositeit, warme toon, indrukwekkende scala aan kleuren en foutloze techniek. In 2016 ontving ze ook de prestigieuze Fellowship van de Borletti-Buittoni Trust in Londen.

Conunova heeft opgetreden met veel van 's werelds toonaangevende internationale orkesten, zoals het Orchestre de Paris, Mahler Chamber Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Paris Chamber Orchestra, Mariinsky Orchestra, Russian National Orchestra, NFOR, Orchestra Teatro Regio Torino en Barcelona Symphony, en vele anderen. Ze treedt vaak op onder leiding van dirigenten als A. Manze, L. Foster, J-P. Saraste, T. Currentzis, G. Noseda, L. Langree, A. Poga, J. Weilerstein, M. Pletnev, L. Equilbey, A. Manacorda, C. Zacharias, D. Hindoyan, J. Nott, P. Bleuse, D. Ward, O. Lyniv en J. Malwitz.

In de zomer van 2022 maakte ze haar debuut op het Tivoli Festival met het spelen/dirigeren van Vivaldi en Piazzola's Vier Jaargetijden, wat leidde tot een onmiddellijke heruitnodiging door het Copenhagen Philharmonic voor het volgende seizoen om het Concerto da Camera van Arthur Lourie uit te voeren. Andere recente hoogtepunten zijn onder meer de tournee met het Insula Orchestra, de terugkeer naar het Orchestre de la Suisse Romande en naar het Poolse Nationaal Symfonieorkest, en debuten met de Orquesta Sinfónica de Galicia, Janacek Philharmonic, Aalborg Symphony, Bochum Symphony, Wroclaw NFM Philharmonic, Tenerife Symphony en Orquesta de les Illes Balears, evenals uitnodigingen voor de Aix-en-Provence, Ferrara en Tsinandali Festivals en recitals samen met Denis Kozhukhin en Christian Zacharias.

Toekomstige verplichtingen zijn concerten op het Verbier Festival in hun 30e jubileumeditie, evenals deelname aan het openlucht televisiezomerconcert van het Nuremberg Symphony, waarbij Tchaikovsky's Vioolconcert, Carmen Fantasy en andere virtuoze werken worden uitgevoerd. Conunova zal ook te zien zijn in de San Francisco Symphony recitalserie, en zal optreden met het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Borusan Istanbul Philharmonic, Aalborg Symphony, Kristiansand Symphony, Odense Symphony, Belgrade Philharmonic, en zal touren met het Insula Orchestra in Spanje.

Alexandra's eerste opname van Prokofiev's Vioolsonates met Michail Liftis, op Aparté, werd zeer goed ontvangen: "Deze opname onthult Conunova als een belangrijke artiest - zowel op het gebied van technische zekerheid als interpretatieve durf... Ik kan hun fris overwogen, levendig opgenomen interpretaties niet genoeg aanbevelen" (Gramophone); "...dit is nu al een kandidaat voor een van de beste schijven van het jaar" (The Strad).

In de herfst van 2020, tijdens de COVID-19-lockdown en vergezeld door een ensemble van vrienden en collega's, bracht ze Vivaldi's Vier Jaargetijden ook uit op Aparté, wat lovende recensies opleverde: "haar laatste opname als geheel is een exquise lichte en gracieuze lezing van iedereen, bekroond met betoverend zoete en dansende versierde lijnen van Conunova zelf", "haar spel is fantastisch: de warme toon, vloeiende virtuositeit van haar virtuositeiten; haar scala aan articulatie, kleur en schakering; de subtiele spontaniteit; de natuurlijke vormgeving." (Gramophone)

In de afgelopen jaren heeft Alexandra het genoegen gehad om te werken onder begeleiding en mentoring van een van 's werelds toonaangevende professoren, Edouard Wulfson, in Genève.

Alexandra speelt momenteel op een Giovanni Batistta Guadagnini, ca. 1785 ex "Ida Levin", op vriendelijke bruikleen van een muziekliefhebber.

Concerten