13 Baeva Alena Simon van Boxtel Concertgebouw 20211015

Alena Baeva

Solist

Violiste Alena Baeva wordt beschouwd als een van de meest opwindende, veelzijdige en verleidelijke solisten die vandaag actief zijn op het wereldtoneel.

Baeva's carrière als internationale soliste van de hoogste faam is de afgelopen seizoenen in een buitengewoon tempo gegroeid. Europese hoogtepunten zijn optredens met Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Göteborgs Symfoniker, London Philharmonic Orchestra, Orchestre National d'Île de France, Orchestre National du Capitôle de Toulouse, Royal Philharmonic Orchestra, het Tonhalle-Orchester Zürich en in recital in de Wigmore Hall. In Azië zijn recente en aankomende uitvoeringen onder andere die met het Hong Kong Philharmonic Orchestra, NHK Symphony Orchestra Tokyo en het Seoul Philharmonic Orchestra. Ze maakt haar Noord-Amerikaanse debuut in de hoofdabonnementsreeks van het New York Philharmonic Orchestra in het concertseizoen 2023/2024.

Baeva heeft sterke muzikale partnerschappen met veel van 's werelds toonaangevende dirigenten en heeft het genoegen om samen te werken met gerenommeerde maestro's als Teodor Currentzis, Charles Dutoit, Gustavo Gimeno, Marek Janowski, Paavo Järvi, Vladimir Jurowski, Tomáš Netopil en Hugh Wolff. Kamermuziek neemt een bijzonder speciale plaats in haar muzikale leven in, waar ze geniet van samenwerkingen met gewaardeerde artiesten als Martha Argerich, Yuri Bashmet, Daishin Kashimoto, Misha Maisky, Lawrence Power, Jean-Guihen Queyras, Tabea Zimmermann en het Belcea Quartet. Haar vaste sonatepartner is de gevierde Oekraïense pianiste Vadym Kholodenko (2013 Van Cliburn Gold Medalist), met wie ze een toegewijde muzikale samenwerking van meer dan een decennium heeft opgebouwd.

Baeva bezit een buitengewoon geheugen en gepassioneerde muzikale nieuwsgierigheid en heeft een al uitgebreid en snel groeiend actief repertoire, waaronder meer dan vijftig vioolconcerten. Ze is een voorvechter van minder bekende werken naast de meer mainstream vioolliteratuur, met recente uitvoeringen die componisten als Bacewicz, Karaev, Karłowicz en Silvestrov promoten. Ze geniet van een langdurige en lonende relatie met het Orkest van de XVIII eeuw, het uitvoeren en opnemen van een verscheidenheid aan repertoire op historische instrumenten. Hun opname in 2022 (Wieniawski Violin Concerto No.2) werd gekroond tot 'Recording of the Month' door BBC Music Magazine, die het als "essentieel luisteren" bestempelde.

Baeva's bredere discografie is uitgebreid en weerspiegelt de indrukwekkende breedte van haar repertoire. Opnames omvatten Sjostakovitsj Vioolconcert nr.2 (onderdeel van het Mariinsky Theater / Valery Gergiev box-set dvd-collectie, uitgebracht door Arthaus Musik in 2015); het vioolconcert van Karłowicz (met het Koninklijk Filharmonisch Orkest, 2018); en het Vioolconcert van Schumann en de originele (1844) versie van het Vioolconcert van Mendelssohn (voor Melodiya Records, 2020).

Sinds 2023 neemt Baeva exclusief op voor het toonaangevende label Alpha Classics. Het eerste project van haar multi-disc deal met het label komt uit in februari 2024.

Alena Baeva nam haar eerste vioollessen op vijfjarige leeftijd bij de beroemde pedagoog Olga Danilova, voordat ze op 10-jarige leeftijd naar Moskou, Rusland, verhuisde om te studeren bij professor Eduard Grach aan de Centrale School voor Muziek en het Tsjaikovski-conservatorium. Naast haar formele opleiding volgde ze lessen bij Mstislav Rostropovitsj en Boris Garlitski, in Zwitserland bij Seiji Ozawa en in Israël bij Shlomo Mintz (bij Keshet Eilon Music Center).

Op slechts 16-jarige leeftijd won Baeva de Grand Prix op de 12e Internationale Henryk Wieniawski Competition (2001), evenals de Prijs voor Beste Uitvoering van een Hedendaags Werk. Hierna won ze de Grand Prix op de Moscow International Niccolò Paganini Competition (2004), inclusief een speciale prijs waarmee ze een jaar lang op de Wieniawski Stradivari van 1723 kon optreden, en werd ze bekroond met zowel de gouden medaille als de publieksprijs op de Sendai International Violin Competition (2007).

Sinds 2010 woont Alena Baeva met haar man en drie kinderen in Luxemburg en speelt ze op de 'ex-William Kroll' Guarneri del Gesù uit 1738 - in bruikleen van een anonieme mecenas, met de vriendelijke hulp van J&A Beares.


Quote

Een magnetische aanwezigheid.

New York Classical Review


Concerten