Selaocoe Abel Ben Bonouvrier

Abel Selaocoe

Solist

De Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe is een snel rijzende ster die de parameters van de cello herdefinieert. Hij beweegt zich naadloos door een overvloed aan genres en stijlen, van samenwerkingen met wereldmuzikanten en beatboxers tot concerto's en solo-uitvoeringen.

Selaocoe combineert virtuoze performance met improvisatie, zang en bodypercussie, en is toegewijd aan het componeren van werken en het cureren van programma's die de banden tussen westerse en niet-westerse muzikale tradities benadrukken, waardoor de horizon van klassieke muziek wordt verbreed om een meer divers publiek te bereiken.

In 2016 vormde Selaocoe Chesaba – een trio gespecialiseerd in muziek van het Afrikaanse continent, waaronder veel van zijn eigen composities. Hij werkt nauw samen met muzikanten uit een medley van genres, waaronder Bernhard Schimpelsberger, Tim Garland, Seckou Keita, Giovanni Sollima, Famoudou Don Moye en Gwilym Simcock.

Hij heeft een nauwe samenwerking met Manchester Collective, met wie hij het enorm succesvolle Sirocco-programma bedacht dat sinds 2019 zowel live als digitaal door het publiek wordt genoten. In 2020/21 trad Selaocoe op in Kings Place, Norfolk & Norwich en Ryedale Festivals, en trad op met ensembles waaronder BBC Concert Orchestra op het EFG London Jazz Festival, Manchester Collective en Britten Sinfonia. Selaocoe maakt zijn solodebuut op de BBC Proms in augustus 2021 en cureert een programma met het BBC National Orchestra of Wales, Chesaba en Gnawa Ensemble.

Andere hoogtepunten van het seizoen 2021/22 zijn een tour met Manchester Collective en Chesaba van hun nieuwe samenwerking, The Oracle; debuteert met St Paul Chamber Orchestra en bij Stanford Live; en optredens zowel solo als met Chesaba in het Verenigd Koninkrijk en Eur Abel Selaocoe is exclusief opnamekunstenaar bij Warner Classics en zijn debuutalbum 'Hae Ke Kae' over home and refuge verschijnt in het najaar van 2022. Selaocoe voltooide zijn International Artist Diploma aan het Royal Northern College of Music in juli 2018.

In mei 2021 werd hij aangekondigd als een inaugurele Power Up Music Creator-deelnemer aan het nieuwe initiatief van PRS Foundation om anti-zwart racisme en raciale ongelijkheden in de muzieksector aan te pakken en in juli 2021 ontving hij een Paul Hamlyn Foundation-prijs voor zijn compositorische werk. 

Concerten