Vacature Directeur-Bestuurder

Philzuid, hét orkest van het Zuiden, is op zoek naar een energieke, empathische Directeur-Bestuurder die ons orkest mee kan nemen op weg naar 2035 en via muziek sterke verbindingen weet te creëren. Philzuid heeft een unieke positie in het Nederlandse muziekleven en september 2033 is de vooravond van ons feestelijk jubileumseizoen. Philzuid bestaat dan twintig jaar en dat gaan we vieren met ons publiek en onze partners in Zuid-Nederland. Philzuid is, als hét orkest van het Zuiden, niet meer weg te denken in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Iedereen kent ons en wij kennen onze bezoekers. Waar we ook spelen, we zien een groot en divers publiek en klassieke symfonische muziek is populairder dan ooit. Jongeren die meedoen in onze educatieprogramma’s delen onze TikToks en onze reels zijn trending. In Zuid-Nederland is Philzuid de motor voor meer muziek in de klas, veel kinderen bespelen zelf een instrument en zijn lid van muziekverenigingen. De begrippen inclusiviteit, diversiteit en maatschappelijke impact zijn vanzelfsprekend, we zijn een orkest van en voor iedereen. We staan midden in de samenleving. Iedereen beleeft met onze muziek, binnen en buiten de concertzalen en op verrassende plekken, live en online, onvergetelijke geluksmomenten. 

We zijn op zoek naar een Directeur-Bestuurder die ons vergezicht, zoals beschreven in ons activiteitenplan 2025-2028, op een verbindende manier kan verwezenlijken. De ideale kandidaat kan onze vernieuwde missie naar 2035 uitdragen en de kernwaarden vernieuwen, verbinden en verrassen belichamen. We hebben behoefte aan iemand die in een complexe omgeving, zowel intern als extern, vertrouwen en draagvlak kan opbouwen op alle niveaus. Durf, ervaring en geloof in onze mogelijkheden zijn essentiële eigenschappen voor deze rol.

De functie

 • Je geeft samen met een bevlogen managementteam leiding aan Philzuid en schept optimale randvoorwaarden voor een betrouwbare, ondernemende, excellerende, creërende en producerende kunstinstelling. Je draagt zorg voor een veilige en transparante cultuur in de organisatie en hebt hierbij oog voor de balans tussen rust & beweging en ruimte & begrenzing.
 • Je realiseert een succesvol en toekomstgericht artistiek en zakelijk beleid, waarbij ons activiteitenplan 2025-2028 het vertrekpunt is. Je houdt rekening met de dromen, wensen en belangen van onze stakeholders: beginnend met musici, medewerkers, de chef-dirigent, de artistieke commissie, en natuurlijk ook bezoekers van onze concerten, educatieve en maatschappelijke partners, sponsors, de zakelijke markt en de subsidiërende overheden.
 • Je betrekt de chef-dirigent, de artistieke commissie en de ondernemingsraad op een transparante en inclusieve wijze bij belangrijke beslissingen, waarbij ruimte is voor dialoog, feedback en het vinden van gezamenlijke oplossingen.
 • Je vertegenwoordigt de organisatie extern, met name op strategisch niveau, en participeert in overlegstructuren en onderhoudt een relevant extern relatienetwerk.

Functie-eisen

 • Meerjarige strategische bestuurlijke ervaring in het culturele veld.
 • Ervaring met strategisch management in een orkestbedrijf met het klassieke en hedendaagse repertoire is een absolute pré.
 • Visie op de positie en profilering van Philzuid in het Nederlandse muzikale landschap.
 • Aantoonbare ervaring met het onderhouden van een open en respectvolle communicatie met alle geledingen van een kunstinstelling en de belangrijkste stakeholders.

Competentieprofiel
We zoeken een uitgebalanceerde persoonlijkheid met een verbindende stijl van leiderschap, die de kunst van het delegeren tot in de finesse beheerst. Een persoon die zijn collega’s de vrijheid en het vertrouwen schenkt die ze nodig hebben om te gedijen en uit te blinken. Jouw benadering van leiderschap is inspirerend en betrokken, voorzien van diplomatie en tact. Je hebt een scherp oog voor kansen en mogelijkheden, wat je een besluitvaardige en vertrouwenwekkende uitstraling geeft. Als een ware procesdenker zorg je ervoor dat procedures effectief worden uitgevoerd en bewaakt, waardoor de efficiëntie en effectiviteit tussen afdelingen wordt versterkt en er integraal wordt samengewerkt aan topresultaat. Je bent uiterst bedreven in sociale interacties en hanteert een open en transparante communicatiestijl zodat er een veilige en transparante cultuur in de organisatie behouden blijft. Toegankelijkheid en de bereidheid om ideeën en feedback te verwelkomen dragen bij aan een positieve en stimulerende werkomgeving. Als een warme, verbindende, maar ook gezaghebbende persoonlijkheid, weet je sterke relaties op te bouwen zonder overheersend of ego-gedreven te zijn. Deze unieke combinatie van eigenschappen maakt jou tot een gewaardeerde en effectieve leider binnen de organisatie.

Interesse?
Indien deze uitdagende functie je aanspreekt en je over de benodigde vaardigheden en relevante ervaring beschikt, kijken we ernaar uit om jouw sollicitatie te ontvangen. Philzuid laat zich in deze procedure begeleiden door executive searchbureau Colourful People. Je kunt solliciteren door je cv en motivatie (in pdf) uiterlijk 19 juni te uploaden via www.colourfulpeople.nl. De functie is gewaardeerd in overeenstemming met de honoreringsnormen van de culturele sector, passend bij de zwaarte van de functie. Details kunnen worden opgevraagd. De standplaats is Maastricht en Eindhoven. Voor direct contact of vragen kun je spreken met mr. René F. Burgler, senior partner bij Colourful People, via r.burgler@colourfulpeople.nl of via 06 28 57 54 36.

Philzuid is een stichting onder de naam Philharmonie Zuidnederland. Wij zijn een culturele ANBI-instelling en kennen een bestuursmodel met een Raad van Toezicht. Philzuid volgt de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie.

De planning

 • Week 25 op 19 juni sluit de reactietermijn
 • Week 26 preselectiegesprekken door Colourful People
 • Week 28 op maandag 8 juli de 1e ronde van selectiegesprekken bij Philzuid Eindhoven
 • Week 28 op vrijdag 12 juli de 2e ronde van selectiegesprekken bij Philzuid Maastricht