Elgars Enigma Variaties

Elgars Enigma Variaties

28 t/m 30 maart - Breda, Tilburg en Eindhoven

Schubert / Berg met Veronika Eberle / Elgar

  • Symfonisch
  • ontroerend
  • solisten
  • duncan ward
  • 60-90 middelgrote bezetting
  • Orkest 78 pers.
  • Pauze

'Mijn viool is een oude levende ziel vol verhalen. Ik moest haar vertrouwen winnen, maar na drie maanden opende ze zich helemaal. Sindsdien laat ze me alle verhalen vertellen die ik wil,' vertelt Veronica Eberle over haar prachtige Stradivarius, 'de Dragonetti' uit 1700. Tijdens dit concert brengt de jonge Duitse vioolsoliste, via een van de meesterwerken van de twintigste eeuw, het verhaal van de dood van een jong meisje. Alban Bergs Vioolconcert 'Ter nagedachtenis aan een engel' verklankt een aangrijpende geschiedenis van jeugd, lijden en overgave. Nog meer muzikale verhalen deelt chef-dirigent Duncan Ward in Schuberts geliefde Onvoltooide en in raadselachtige orkestmuziek van zijn landgenoot Edward Elgar. In de Enigma variaties portretteerde Elgar op geniale wijze zijn dierbaarste vrienden. Symfonische klanken die telkens weer blijven ontroeren.

Programma

Symfonie nr. 8 ‘Onvoltooide’ Schubert
Vioolconcert Berg
Enigma variaties Elgar

Waarom je Elgars Enigma Variaties niet mag missen! 

Elgars "Enigma Variations" is een buitengewoon werk vanwege zijn unieke concept en emotionele diepgang. Het is een serie van veertien variaties op een oorspronkelijk thema, waarbij elke variatie een portret is van een vriend of bekende van Elgar, inclusief zijn vrouw, vrienden en enkele fictieve personages. Het werk wordt beschouwd als een meesterwerk van het Britse romantische repertoire en staat bekend om zijn expressieve melodieën en rijke orkestratie.

Het verhaal achter de "Enigma Variations" is dat Elgar het werk componeerde als een eerbetoon aan zijn dierbaren. Elke variatie is een muzikaal portret van een specifiek persoon, hoewel Elgar het exacte identiteit van het "enigma" thema, waarop de variaties zijn gebaseerd, nooit heeft onthuld. Dit heeft geleid tot speculatie en verschillende theorieën over wat het "enigma" thema vertegenwoordigt.

Elgar heeft enkele cryptische hints gegeven over de identiteit van het "enigma" thema, maar de ware betekenis ervan blijft een mysterie. Dit heeft geleid tot talloze speculaties en discussies onder muziekliefhebbers en musicologen.

Beschikbare tickets

Ticketprijs € 12,50 - € 52,00
Ticketprijs € 12,50 - € 40,00
Ticketprijs € 12,50 - € 52,50

Achtergrondinformatie

Duncan Ward

Chef-dirigent

Duncan Ward

Veronika Eberle

Solist

Veronika Eberle

Chassé Theater

Locatie

Chassé Theater & Cinema Breda

Schouwburg Concertzaal Tilburg

Locatie

Schouwburg Concertzaal Tilburg

Muziekgebouw eindhoven 2

Locatie

Muziekgebouw Eindhoven

Tickets & Uitvoeringen

vrijdag 28 maart
20:30
Chassé Theater & Cinema Breda
Breda
€ 12,50 - € 52,00
zaterdag 29 maart
20:00
Schouwburg Concertzaal Tilburg
Tilburg
€ 12,50 - € 40,00
zondag 30 maart
14:15
Muziekgebouw Eindhoven
Eindhoven
€ 12,50 - € 52,50

Gerelateerde concerten